Nr. 22: Nytårsforsæt: at få læst mere
Hér skal ikke lyde ét ord om corona eller året, der gik. Det er der talt og skrevet om mange andre steder. Nu ser vi fremad mod lysere tider!
Det er sæson for overvejelser om, hvad man ønsker sig af det kommende år. Hvis du sætter dig mål for 2021, så husk på det velkendte citat “En rejse på tusinde mil begynder med det første skridt.” (Citatet tilskrives Lao Tsu, en kinesisk filosof og forfatter fra det 5. eller 6. århundrede før Kristus) Den tanke at selv store ting sættes i gang, når man tager det første skridt, betyder at man kan nøjes med at fokusere på dette første, overskuelige skridt – og så på det næste, osv. På den måde bliver man ikke overvældet eller handlingslammet af rejsens omfang – af de tusinde mil.
Kunne det være et nytårsforsæt at få læst mere i 2021?
Her er nogle tanker, som måske kan hjælpe dig på vej:
- Hav altid en bog ved hånden. Du kan forvandle spildtid til læsetid ved at have en bog i tasken eller en e-bog på telefonen, så du kan læse, når du står i kø, sidder i en bus/et tog, etc.
- Lydbøger kan kombineres med den slags husligt arbejde, hvor hjernen ikke skal være med: folde vasketøj, rense grøntsager, vaske op, etc. (Undskyld til mindfullness-folket)
- Ligesom vi skal spise varieret, er det godt at læse varieret. Her tænker jeg ikke blot på genren, men også på værkets tyngde. Når man netop har læst “Tattovøren fra Auschwitz” (af Heather Morris) og dermed har levet sig ind i et dystert, rædselsvækkende miljø, trænger man til noget lettere kost, måske endda til noget at grine af. Det får man f. eks. i Erling Jepsens “Erna og rumæneren” og i “Helle Erobreren” af Anders Morgenthaler og Marie Louise Tuxen.
- Det er læseglæden, der skal drive dig. Læs af lyst, ikke ud fra en følelse af, hvilke værker du “bør” læse.
- Skab hygge omkring læsningen: Sid godt, hav kaffen/teen indenfor rækkevidde og signalér, at du ikke vil forstyrres. Det er din selvforkælelsestid. Tør du slukke mobilen?
- Hvis du har svært ved at komme i gang med at læse, kan du starte med noget, som er let at overskue og færdiggøre. Der findes f. eks. mange gode noveller.
- Gør det til en vane at læse. Jo, du har tid: Du kan gå 20 minutter tidligere i seng for at læse, eller du kan slukke for TV’et – måske bare en enkelt aften om ugen.
- Hvis du mangler ideer til, hvad du skal læse, kan du finde inspiration i en af de mange digitale litteraturgrupper, hvor du kan se, hvad andre læsere anbefaler. Du kan også få gode idéer ved at læse boganmeldelser af en af de mange bog-bloggere. Sådan finder jeg selv ud af, hvad jeg gerne vil læse.
Herunder ses en liste over nogle af de bedste bøger, jeg har læst i år. Rækkefølgen er tilfældig, og jeg har frasorteret adskillige bøger udgivet på Gyldendal eller Lindhardt & Ringhof, fordi de får så rigeligt med opmærksomhed i forvejen.
“Ud af ensomheden” af Benedict Wells
“Vi er kortvarigt smukke her på jorden” af Ocean Vuong
“Eleanor Oliphant har det helt fint” af Gail Honeyman
“Hungerhjerte” af Karen Fastrup
“Ar” af Audur Ava Olafsdottir
“Tour de Chamre” af Tine Høegh
“Gennem natten og vinden” af Maja Lucas
“Indtil vanvid – indtil døden” af Kirsten Thorup
“Fortiden er ikke hvad den har været” af Joachim Meyerhoff
“Jens Petersens forlængede forår” af Cecilie Overbye
***
Tak fordi du/I læser med hér og mange tak for de personlige svar, jeg har fået. Det varmer!
Også tak til jer, der følger med i mit forfatterskab på Facebook på @AnneKirsten1955 og lægger kommentarer dér.
Tak for al støtte og rigtig godt nytår til dig og dine, Anne-Kirsten