34. Forfatter-tanker for 2022

.

Godt nytår!

Jeg håber, du ligesom mig er kommet godt i gang med det nye år og har det godt med at være i gang med hverdagen igen. At tage hul på et nyt år kan være en anledning til at overveje, om man trives med det, man laver, og hvad man vil med det kommende år. Herunder deler jeg den bid af mine nytårs-overvejelser, som vedrører mit forfatterskab.

Inspirationen til mine nytårs-tanker

Ole Ditlev Nielsen skriver bøger og udsender nyhedsbreve med inspiration til et enkelt og langsomt liv. Årets første nyhedsbrev hedder ”10 veje til en god start på 2022” og handler om IKKE at have ambitiøse nytårsforsætter, der blot ender som en stressfaktor. Et af hans forslag går på at droppe alle målsætninger. ”Gå ikke efter mål, men efter aktiviteter, der er meningsfulde, giver dig glæde og som gør en positiv forskel for andre,” skriver han. Ole Ditlev Nielsen anbefaler, at man luger ud i sine gøremål og skriver en liste over de ting, man IKKE vil gøre i 2022. 

Vil jeg fortsætte med at skrive romaner?

Det kunne jo være én af de ting, der skulle på min IKKE-liste. Jeg har i januar taget mig tid til at træde et skridt tilbage og overveje, hvorfor jeg vælger at bruge min tid på at skrive bøger.
Det er blevet en nytårstradition for mig at genlæse ”Om at skrive”, hvor Stephen King blander skrivetips med tilbageblik på sit lange liv som forfatter. Desuden har Steen Langstrups nye bog ”Forfattersind. Interviews og tanker om drømmejobbets bagsider” givet stof til mine overvejelser.
Da jeg skrev fagbogen ”Rundt om sklerose”, var en væsentlig del af min motivation noget, som Steen Langstrup kalder ”negativ drivkraft”. Jeg var røget ud af arbejdsmarkedet og havde brug for at føle, at jeg stadig udrettede noget. Jeg er vokset op med den forestilling, at arbejde er idealet, at et menneskes værdi beror på, hvad man præsterer. Med sklerose-bogen følte jeg, at jeg bidrog med noget afgørende nyt til skleroseramte og deres pårørende.
Siden har mine to romaner givet mig den dejligste feedback fra læsere i hele landet, så nu må jeg have fået anerkendelse nok. Desuden bliver jeg folkepensionist til september, hvilket burde give en følelse af, at jeg kan lave, hvad jeg vil.
Så: Hvilke aktiviteter finder jeg meningsfulde? Hvad giver mig glæde?
Faktisk er mine skriverier en af mine største fornøjelser. Som Steen Langstrup skriver: ”Glæde er en ganske fin drivkraft.”

Hvad vil jeg IKKE længere gøre?

Jeg fortsætter altså med at skrive, men jeg vil IKKE forsømme flere somre. Det er svært at undgå, at der er pres på i månederne op til en bogudgivelse. Jeg har hidtil valgt at få mine romaner udgivet om efteråret; dels ligger Danmarks største bogmesse i november, hvor mine romaner så kunne præsenteres som ny-udkomne; dels kunne de være klar til gavebogsmarkedet op til jul. Men det har medført, at jeg har haft travlt de sidste to somre. Det er da fjollet at sidde indendørs med fingrene på tasterne, når jeg elsker at være ude i min have om sommeren. Min næste bog skal selvfølgelig udkomme sidst i marts, så den pressede periode falder i januar og februar.

Hvad glæder jeg mig til at skrive om?

Ole Ditlev Nielsens råd om at droppe målsætning må for en forfatter betyde at lade være med at sætte mål for, hvor mange timer om dagen/ugen, man skal skrive i 2022 – eller hvor mange ord, man skal præstere om dagen. I stedet kan jeg overveje, hvad jeg glæder mig til at skrive om, hvilke emner og temaer jeg har lyst til at beskæftige mig med.
I starten af januar lagde Saxo en afdækning af bogmarkedet op: ”Hvad vil læserne have af forfatterne i 2022?”. Svar: Det der sælger er krimi, fantasy og romance.
Nå! Dét, som jeg finder interessant, er at udforske det virkelige liv og forsøge at beskrive et miljø og en tidsepoke, så mine læsere finder det rammende og levende. Jeg foretrækker at skrive om almenmenneskelige problemer, at beskrive hvordan mine hovedpersoners vilkår og de sociale forhold og normer påvirker deres udvikling.
I øjeblikket er jeg dykket ned i 1980’erne for at afklare, hvilke typiske 80’er-omstændigheder og historiske begivenheder mine hovedpersoners livshistorie skal kædes sammen med i min næste roman. Undervejs husker jeg mig selv på, at det skal være en fornøjelse, og at jeg ikke har travlt.

Er der noget du plejer at gøre, som du kan og vil undlade i 2022 for at få mere tid eller flere resurser til aktiviteter, der fylder dig med glæde?      

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *