41. Forskel på mænds og kvinders læsevaner og foretrukne læsestof?

.

SNART ER DET LÆSETID

Når jeg løfter blikket fra skærmen, ser jeg gennem vinduet, at hvidtjørnens bær er blevet røde, og dens blade er ved at gulne. Med andre ord: Det er ved at være tid til indendørs aktiviteter som for eksempel at sætte sig med en god bog. For at få tips til gode læseoplevelser er jeg nysgerrig på, hvad andre læser. Overraskende mange mænd svarer mig, at de ikke læser bøger.  

ÉR DER FORSKEL PÅ MÆNDS OG KVINDERS LÆSEVANER?

Ja, det er der faktisk.  

For det første læser kvinder mere skønlitteratur end mænd. Mænd læser oftest faglige papirer, artikler, nyheder, magasiner. Hvis de læser bøger, er det oftest krimier. 

For det andet foretrækker mænd at læse bøger skrevet af mandlige forfattere, mens kvinder læser både kvinder og mænd. 

ÉR DER FORSKEL PÅ, HVAD MÆND OG KVINDER FORETRÆKKER?

For et par dage siden blev en meget læst roman (“Hvor flodkrebsene synger” af Delia Owens) endnu en gang omtalt i en digital læseklub. Som sædvanlig deler den vandene (”elsker den”, ”varm, rørende og gribende” – ”kedelig og banal”, ”mangler litterære kvaliteter”) og gav anledning til debat om, hvor vidt en bog kan kategoriseres som en bog for kvinder.

Opslaget var lagt på af en mand, der skrev: ”Med stor risiko for at blive stemplet som grim mandschauvinist vil jeg forsigtigt antyde, at der findes bøger, som mest henvender sig til mænd og bøger, som mest henvender sig til kvinder. “Hvor flodkrebsene synger” hører i min verden til i den sidste kategori…”

Debatten i kommentarsporet går på, om ens syn på bogen har med køn eller med litterær smag at gøre. Og kan man i det hele taget kategorisere nogle bøger som bøger for kvinder?

Begrebet kvindelitteratur har tidligere haft en nedladende klang, men for tiden skriver mange kvindelige forfattere roste og anerkendte romaner om kvinders liv og erfaringer, og mandlige forfattere skriver autofiktion (som da det kun var kvinder, der gjorde det, blev set ned på og kaldt ”bekendelseslitteratur”). Men læser mænd sådanne bøger?

LÆSEANBEFALINGER TIL MÆND

Det tyder de læselister, som streamingtjenester, forlag og mandeblade laver specielt til mænd, ikke på. Intentionen er naturligvis at præsentere bøger, som man mener, vil interessere mænd / mandlige købere, men efter min mening virker den slags anbefalinger selvforstærkende.  

I anledning af fars dag i maj anbefalede Lindhart & Ringhof ”14 gode bøger til gode fædre”. Der var 3 bøger om Tour de France, cykelsport og cykelryttere, 3 historiske romaner om 2. verdenskrig, en bog om en PET-agent, 2 bøger om Barack Obama, en om jagt og 3 om fodbold.

Mofibo anbefalede mænd 13 titler: krimier, spændingsromaner, bøger om succesfulde forretningsmænd, om mordsager og bogen om fodboldlegenden Lars Høgh.

En artikel i februar-nummeret af ”Euroman” indeholdt en læseliste til mænd. Der var bøger om krig, om voldsforbrydelser og om traditionelt mandlige gerninger og interessefelter.

På de tre læselister var der ganske få titler af kvindelige forfattere, hvilket jeg synes er trist. Mænd bør også læse bøger skrevet med et kvindeligt blik på verden. Desuden var der ingen lyrik, kun få ”almindelige” romaner og der manglede romaner i genren autofiktion.

LÆSEANBEFALING TIL KVINDER

Sammenstillet med lister over bøger til kvinder bliver det tydeligt, hvor stor forskel der er på, hvad mænd og kvinder læser. ”Alt for damerne” har anbefalet ti bøger til 2022. Der er kærlighedsromaner, (hygge)krimier, romaner om køn, sexualitet og om at blive udsat for et seksuelt overgreb, romaner om moderskab og om familierelationer.

HVAD MED AT UDFORDRE DIG SELV?

Alle skal naturligvis læse, hvad de har lyst til, men det kan være meget givende at læse noget, man ikke plejer. Desuden er det sundt at strække sin hjerne ved at prøve noget nyt. Læs en bog i en anden genre eller en roman skrevet af en forfatter med en anden hudfarve, religion, sexualitet, kulturel eller socioøkonomisk baggrund end dig selv eller en roman der foregår i en fremmed kultur. At læse en roman, hvis hovedperson man ikke kan identificere sig med, kan give forståelse for, hvordan det føles at være den slags menneske. At læse en bog fra en anden kultur kan sætte vores eget liv i perspektiv.

Jeg vil slutte med en opfordring til at læse mindst én bog dette efterår-vinter, som adskiller sig fra det, du plejer at læse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *