43. Dansen mellem research og kreativ skrivning

.

HVORNÅR UDKOMMER BIND TRE?

Nu og da bliver jeg spurgt: ”Hvornår udkommer bind tre?” eller ”Hvor langt er du nået med din næste bog?”

Da jeg holder fast i min beslutning om ikke at stresse mig selv med en udgivelsesdato, er svaret, at den udkommer, når den er færdig.

Men jeg er godt i gang. Novembers kulde og mørke inviterer til indendørs hygge, og for mit vedkommende er det blandt andet at arbejde på min roman. Lige nu har jeg det antal sider, som svarer til en tredjedel af den færdige roman.

Jeg kan godt blive ramt af utålmodighed over, at det tager så lang tid at skrive den bog, men det skal være en fornøjelse at skrive.

TIDSKRÆVENDE RESEARCH

En af de ting, som er tidskrævende, er research – i dette tilfælde at søge oplysninger om Danmark i 1980’erne og om de miljøer, som mine romankarakterer skal færdes i. Jeg har en overordnet plan for romanen, men foretager først den detaljerede research, når jeg kommer til det afsnit, hvor den skal bruges, så jeg veksler mellem research og skrivning.  

Man skulle tro, præstationsangsten daler med hver bog, man får udgivet, men jeg er tværtimod blevet mere bevidst om, at dét, jeg skriver, skal læses og bedømmes af nogen. Min måde at tackle nervøsitet på – før eksaminer, før afholdelse af foredrag, etc. – har altid været at forberede mig virkelig meget. På samme måde forsøger jeg som forfatter at have fuldstændig styr på mit baggrundsstof, også langt mere end strengt nødvendigt for at gøre tidsbilledet præcist og mine personers tanker og handlinger tidssvarende og troværdige.

TVIND-SKOLERNE I 1980’ERNE

Desuden kan det være så spændende, at jeg bliver aldeles opslugt og bruger (for) meget tid på det. Fordelen er, at når jeg går i gang med den kreative skrivning, går det hurtigere, fordi jeg har mange noter fra researchen.

De sidste måneder er gået med at læse bøger, artikler, kronikker og læserbreve samt med at se dokumentarudsendelser om Tvind-skolerne.

Tvind fyldte en del i debatten i 1980’erne og har haft så stor betydning, at det nødvendigvis skal med i min 1980’er-roman. I 70’erne var de fleste danskere imponerede over Tvind, og det officielle Danmark gav tilskud til deres højskole, efterskoler, opholdssteder, m.m. Med deres vindmølle, som var Danmarks første vindmølle til produktion af strøm, viste Tvind, at alternative energiformer var en realistisk mulighed. Men i 1978 begyndte kritiske røster at lyde i pressen, og i 1979 var debatten for og imod Tvind rødglødende.

Det har også været lærerigt; jeg har undervejs forandret syn på Tvind. Det ser ud til, at de har svindlet mere, end jeg i min ungdom vidste – eller ville vide af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *