44. Status 2022 & forventninger til 2023

Forfatter-status for 2022

Nu er der ikke mange dage tilbage af 2022, og jeg gør status på den litterære front. Udover et nyhedsbrev om måneden fik jeg skrevet godt en tredjedel af bind 3 i min romanserie. For første gang har jeg lagt en overordnet plan for romanen, inden jeg begyndte at skrive, og jeg har meget research på plads. Hovedpersonerne er de samme som i ”Når svalerne flyver højt” og ”At leve er ikke nok”, men jeg skaber enkelte, nye bipersoner, som får mine hovedpersoner til at flytte sig. Det er jo ofte i mødet med nye mennesker, at vi udvikler os og bevæger os i nye retninger.  

Det kommende skrive-år

Jeg har ingen deciderede nytårsforsætter, men forsøger hele tiden at udvikle mig som forfatter. I november købte jeg ”Skriveplanner. Skab dit bedste skriveår” (lavet af forfatter og skrivementor Charlotte Heje Haase) for at blive bedre til at prioritere min skrivetid.  Skriveplanneren indeholder skriveøvelser og lægger desuden op til, at man holder dampen oppe ved at huske sig selv på, hvorfor man skriver.

Det er et velkendt forfatterråd at gøre sig klart,hvorfor man skriver. Mine forlagsredaktører, forfatterne Søren og Morten Ellemose, anbefaler ligefrem i deres bog “Fra ord til bog. Kunsten at skrive bedre”, at man printer sine begrundelser ud, indrammer dem og hænger dem op på væggen, så man lige kan kigge op og tænke ”derfor”, hvis man kommer i tvivl om, hvorfor man gør det her.

Julemånedens selv-tvivl

Jeg fik brug for at genlæse mine grunde til at skrive i julemåneden, hvor jeg så de samme bøger anbefalet igen og igen. Dels bruger de store forlag mange annoncekroner på at få folk til at købe netop deres bøger som julegaver. Dels oplister forlagene på de sociale medier ”de ti bedste bøger fra 2022” – uden at nævne, at der er tale om de ti bedst sælgende bøger fra deres eget forlag.

Sådanne bestseller-lister har naturligvis stor indflydelse på, hvad der bliver læst. Det samme har de fysiske boghandlers juleudstilling med stabler af bøger, som de véd, vil sælge godt, fordi de er skrevet af forfattere, som har slået deres navn fast – eller af personer, som på anden måde er kendt i offentligheden.

Det kan godt tage modet fra en ukendt forfatter som mig.

Mine grunde til at skrive

En genlæsning af mine begrundelser viste, at jeg skriver fordi:

  • Jeg har det godt, når jeg skriver. Efter en god skrivedag er mit humør højt. Efter tre – fire dage uden tid til at arbejde på min roman begynder jeg at blive irritabel og rastløs. 
  • Jeg føler, at skrivningen giver mit liv både indhold og mening.
  • Jeg vil videregive viden om den tid og det miljø, jeg var barn og ung i.
  • Jeg godt kan lide tanken om at efterlade mig noget til kommende generationer.
  • Jeg har et budskab, jeg vil have ud. Jeg ønsker bl.a. at rokke ved normerne vedrørende køn og seksualitet.

Jeg øver mig i at anerkende mig selv

Det satte tingene i perspektiv at huske mig selv på, at jeg skriver for tilfredsstillelsen ved det – ikke for den berømmelse, som de allerfærreste forfattere opnår.

Jeg minder mig selv om, at mine bøger er tilgængelige og bliver læst takket være bibliotekerne og online-boghandler. Det er godt nok.

Desuden giver det ny energi at åbne mit dokument med lektørudtalelser og anmeldelser samt mit dokument med læserudtalelser. At genlæse dem styrker følelsen af, at det er okay, jeg giver mig selv tid og plads til at skrive.

Jeg kan allerede mærke, at 2023 bliver et godt skrive-år.

Uanset hvad du vil bruge de næste tolv måneder på, håber jeg, det bringer dig glæde og udvikling.

Med venlig hilsen og ønske om et forventningsfuldt og tilfredsstillende nytår, Anne-Kirsten

.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *