47. Betalæsere søges – Vil du hjælpe mig ved at være test læser på bind 3?

.

EN FORRYGENDE MARTS

Min marts måned 2023 har været så fuld af gøremål og sociale aktiviteter, at der blev mindre tid til skrivningen end normalt. Til gengæld er det gået strygende, når jeg har siddet ved tasterne. Jeg har nu omtrent 120 bogsider af bind 3.

BETALÆSERE GØR BOGEN BEDRE

I arbejdet med ”Når svalerne flyver højt” og ”At leve er ikke nok” havde jeg stor glæde af mine betalæsere, som jeg inddrog, da jeg havde manuskriptet færdigt. Deres kommentarer var med til at gøre bøgerne bedre.

Denne gang har jeg besluttet at inddrage betalæsere allerede. Nogle betalæsere kommer med forslag til, hvordan historien kunne udvikle sig, eller til hvad personerne skal opleve. Hvad enten jeg bruger forslagene eller ej, kan de give mig idéer, som det er lettest at indarbejde tidligt i skriveprocessen.

HVAD ER EN BETALÆSER

En betalæser er en person, som læser en forfatters ufærdige manuskript for at hjælpe hende med at gøre det bedre. Betalæseren kommer altså ind før den professionelle redaktør og længe før korrekturlæseren.

Betalæserens opgave er at give mig en opfattelse af, hvad mine fremtidige læsere vil synes om bogen. Man skal altså blot være en almindelig læser og kan sagtens være med uden at være intellektuel og uden at levere litterære analyser.

Betalæseren skal være opmærksomhed på det overordnede, dvs på historien, ikke på stavefejl og kommafejl, men på om teksten er fængende. Om de konflikter, der bliver præsenteret, er interessante. Om miljøet forekommer autentisk. Osv.

Det er et ulønnet job (bortset fra at man får et eksemplar af bogen tilsendt, når den engang udkommer), dvs man læser for sin fornøjelses skyld. Måske kan man lide tanken om, at man deltager i skabelsen af en bog.

KRAV TIL BETALÆSERE:

  • Du skal kunne lide at læse. Hvis du ikke plejer at læse bøger, har du ikke noget sammenligningsgrundlag med hensyn til, hvad der er god eller dårlig litteratur.
  • Du skal kunne lide min genre, som er en kombination af socialrealisme og historisk roman. Hvis du kun læser krimier, fantasy eller digte er det mindre sandsynligt, at du kan hjælpe mig.
  • Du skal afsætte tid til at være betalæser. Det tager tid at læse de afsnit, jeg sender dig. Det tager tid at tænke over det læste og at besvare mine spørgsmål til din læsning. Jeg forventer svar indenfor en måneds tid, når jeg har sendt dig et afsnit. Hvis du vælger at læse med igennem hele romanen, kan processen sagtens vare et år.
  • Du skal være villig til at give ærlig kritik, gerne fulgt af en forklaring på, hvorfor du synes, det er forfærdeligt/kedeligt/uinteressant/for langtrukkent etc. Du må naturligvis gerne give ros, men det er ikke dét, jeg har mest brug for.  

HAR DU LYST TIL AT BETALÆSE FOR MIG?

Hvis ovenstående har givet dig lyst til at betalæse for mig, kan du melde dig ved at besvare dette nyhedsbrev. Jeg kunne godt tænke mig at få betalæsere med forskellige aldre, køn, seksualitet, beskæftigelse, bopæl m.m., så du må gerne skrive et par ord om dig selv.

Hvis alt for mange melder sig, kan jeg ikke vælge alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *