48. Jeg elsker biblioteker

.

Jeg stiftede først bekendtskab med et bibliotek, da jeg kom i fjerde klasse. De første tre år af min skoletid gik jeg i en lille forskole ude på landet – sådan en med ét klasseværelse og én lærerinde. Noget af det bedste var, når lærerinden læste højt for os af ”Det lille hus på prærien”, ”Alle vi børn i Bulderby” eller ”Emil fra Lønneberg.”

Da landsbyskolen blev nedlagt til fordel for en moderne centralskole, fik jeg adgang til et skolebibliotek og blev en ivrig låner. Det var så fantastisk via bøgerne at komme tæt på fremmede verdener og mennesker, at jeg ofte fortrak at ligge og læse fremfor at gå ud og lege.

Som mor har jeg forsøgt at videregive min bogglæde til mine børn, bl.a. besøgte jeg bogbussen sammen med dem, helt fra de var så små, at de skulle have hjælp til at komme op ad bussens høje trin.

Den dag i dag ville min tilværelse være meget fattigere, hvis der ikke fandtes biblioteker. Jeg er stadig en flittig låner og har også i min egenskab af forfatter god gavn af mit bibliotek.

Bibliotek.dk

På bibliotek.dk findes alle materialer på danske folkebiblioteker. Dér kan man finde og bestille bøger m.m., som så kan hentes på ens lokale bibliotek. Jeg bruger desuden siden til at følge med i, hvor meget mine romaner bliver udlånt.

Vidende og hjælpsomme bibliotekarer

Men det digitale bør ikke stå alene, for det kan ikke erstatte det fysiske bibliotek betjent af mennesker med stor viden om bøger, bibliotekarer. De er i stand til at fremskaffe meget af det materiale, som jeg har brug for til min research. Det er da imponerende, at de i 2023 kan finde f.eks. årgang 1988 og 1989 af ”Pan” (et homoseksuelt tidsskrift) og få bladene skaffet hjem til mig.

Biblioteksvagten

Bibliotekerne har en landsdækkende spørgetjeneste, hvor man kan få svar på faktuelle spørgsmål, hjælp til søgestrategi, henvisninger til bøger, artikler, webressourcer, m.m. Man kan enten skrive en mail eller ringe på 70 27 07 17. Det er utroligt, så meget de kan svare på!

Bibliotekspenge

Som forfatter får jeg hvert år udbetalt bibliotekspenge for de bøger, som er blevet udlånt på danske biblioteker. Denne kulturstøtteordning bestyres af Slots- og Kulturstyrelsen, og pengene kommer fra finansloven, hvor der hvert år afsættes et beløb til biblioteksafgiften. Det er offentligt, hvor meget der udbetales til hvem: https://www.bibliotekspenge.dk/oversigt/2022

Kulturelle arrangementer

Odense Centralbibliotek har et caféområde, hvor jeg bl.a. har været til foredrag om måder at udgive bøger på, og hvor jeg i 2021 afholdt udgivelsesreception for ”At leve er ikke nok”. En gang om året afholder Odense bibliotekerne det velbesøgte Store Bogshow, hvor en håndfuld aktuelle forfattere interviewes om deres bøger.

E-reolen

Bibliotekerne er nødt til at følge med tiden, og udlåner derfor også e-bøger – elektroniske bøger som læses på en tablet eller iPhone/smartphone. Udlån sker via E-reolen, som alle bibliotekslånere let og gratis kan få adgang til. En af fordelene ved den digitale bog er, at den altid er lige ved hånden, så man kan læse, hvornår man end får mulighed for det.  Begge mine romaner findes også som e-bøger og kan lånes via E-reolen.

Udfordringer for bibliotekerne

Desværre har bibliotekerne i en årrække (så vidt jeg kan se siden 2016) været udsat for nedskæringer. For at klare sig for et reduceret budget har mange biblioteker sparet på personalekontoen og nogle biblioteker på indkøb af bøger. I nogle kommuner er filialer blevet lukket, og andre steder har man arrangeret udlån uden bibliotekarbetjening.

Mange biblioteker er blevet involveret i løsningen af forskellige typer af samfundsopgaver, f.eks. borgerservice-opgaver, og man er indenfor biblioteksverdenen opmærksomme på fordele og ulemper ved dette.

STØT DIT BIBLIOTEK VED AT BRUGE DET!

Danskerne låner årligt 30 millioner bøger og elektroniske materialer. Vore biblioteker er gratis, tilgængelige for alle og uden censur. Vi må værne om den vigtige og demokratiske kulturinstitution, som bibliotekerne er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *