51. Privilegier & Bech-testen

Glenn Bechs manifest

Dette nyhedsbrev handler om Glenn Bechs bog “Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” og om ”Bech- testen”. Jeg læste bogen i 2022, da den lige var udkommet. Begejstret tænkte jeg, at det var en bog, som alle burde læse. Det har dog overrasket mig, at den er blevet læst og debatteret meget, som tilfældet er. Den er nemlig ret speciel.

På bogens omslag står der ”Manifest”, og inde i bogen kalder Bech den et ”kampskrift”, et ”oplysningsprojekt”, et ”politisk, eksplicit nødråb”.

Anmeldere beskriver formen som ”debatpolitisk langdigt”, der forener digtets form med erindringsromanens længde, men samtidig minder om en monolog, en vred og indigneret monolog.

Privilegier

Det er længe siden, jeg har set konsekvenserne af de sociale uligheder i Danmark så konkret beskrevet. Glenn Bech skriver ud fra egne erfaringer med opvækst i et arbejderhjem, hvor faren begik selvmord, samt med at være homoseksuel i provinsen og have mærket homofobi på egen krop. Hans bog har sat gang i en debat om klasseforskelle og privilegier. Han vil have os til at se de sociale uligheder og opfordrer til, at vi taler om samtlige de forudsætninger, der afgør, hvordan vi begår os: Køn, klassetilhørsforhold, geografi, seksualitet, etnicitet, alder, mm.

Det er ikke nyt at tale om, at det at være en hvid, heteroseksuel mand fra de øverste samfundslag er en magtposition, men Glenn Bech medtager flere privilegerede positioner og beskriver, hvordan de virker sammen, f.eks. seksualitet og geografi: Der er langt fra ”provinsbøssen” til de ”storby-queer”, påpeger han. (Ordet queer bruges som en samlet betegnelse for homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner m.fl.)

I et klasseopdelt samfund er der store forskelle i magt og muligheder, f. eks. har nogen magten over sproget og kulturen, mens andre ikke, eller langt sjældnere, kommer til orde. På litteraturens område betyder det, at nogle forfatteres bøger bliver anmeldt i aviserne, mens andres ikke gør.

Bech-testen

Der udkommer ifølge Danmarks Statistik årligt 8.762 skønlitterære bøger (tal for 2021), dvs 168 om ugen. Avisernes begrænsede spalteplads umuliggør, at alle udgivelser kan omtales, så litteraturanmeldere må vælge, hvem de vil anmelde. Glenn Bechs påstand er, at visse forfattere lettere slipper gennem nåleøjet end andre.

Han siger: ”Hvis du vil begå dig som forfatter, er det ikke et must, men alligevel en ubeskrivelig stor fordel at være indfødt med netværk bestående af magtfulde venner, mentorer og familier. Det, det handler om, er, at have foden indenfor. Adgang til succesfulde kolleger fra samme og beslægtede brancher. Den adgang er der nogle, der mere eller mindre fødes med, hvorimod andre må tilkæmpe sig den.”

Hans eget forfatterskab viser, at det kan lade sig gøre, selvom man skriver fra ”provinsdanmarks underklasse”, som han kalder sit eget udgangspunkt. Men han har konstrueret et redskab, Bech-testen, som han opfordrer litteraturanmeldere til at bruge, før de beslutter, om en bog skal anmeldes. De forfattere, som består testen, skal nok klare sig, så anmelderne burde overveje at give forfattere, som IKKE opfylder nedenstående, en ærlig chance:

  • Er forfatteren i familie eller på anden vis relateret til andre bredt anerkendte kulturpersonligheder?
  • Er forfatterens forældre ansatte i en højtstående stilling på en af landets aviser, museer, mediehuse eller kulturbærende institutioner?
  • Svarer forfatterens (eller dennes partners) indkomst til den øvre middelklasses eller derover?
  • Er forfatteren bosat i storbyen, og ejer denne (eller vedkommendes familie) ejendomme til adskillige millioner?
  • Ligner forfatteren dig selv? Hvad angår køn, hudfarve, social klasse, seksualitet, religion.
  • Har forfatteren over 75.000 følgere på Instagram eller Twitter?

(Hele Bech-testen kan ses på https://www.glennbech.dk/bech-testen/)

At få øje på sine privilegier

Ofte er vi blinde for de privilegier vi har. Vi tager dem for givet og tænker ikke over dem, før vi konfronteres med mennesker, som er mindre privilegerede end os.

Har du påskønnet dine privilegier for nylig?

Hvornår læste du sidst en roman eller novelle skrevet af en forfatter, som dumper i Bech-testen?

Eller en bog skrevet fra en ikke-privilegeret persons perspektiv?

.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *