At leve er ikke nok

1973 – 1979
 

 

Om romanen

 

”At leve er ikke nok”  er den selvstændige efterfølger til ”Når svalerne flyver højt”. 

Romanen er en skildring af fire unge mennesker, som i perioden 1973 – 1979 er på vej hjemmefra og forsøger at finde deres egne ben at stå på i en turbulent tid.

I det røde årti stilles spørgsmål ved autoriteter og herskende normer som aldrig før, og der demonstreres mod det etablerede, mod sociale uretfærdigheder og mod tidens trusler.

Kvindekampen er på sit højeste, og selvom kun et fåtal er aktive i kvindebevægelsen og endnu færre i mandebevægelsen, påvirkes langt de fleste af tidens opbrud i kønsrollerne.

Tusindvis af unge flytter i kollektiv og eksperimenterer med nye måder at leve sammen på.

P-pillens udbredelse og adgangen til fri abort  fører til en friere seksualmoral. Selvom seksuelle tabuer opblødes og fordomme rokkes, må mange stadig udleve deres seksualitet i det skjulte.

Ingen taler om kønsidentitet, så den 11 årige Henner forstår ikke, hvad der er galt med ham. Han er gladest, når han kan snige sig til at tage sin søsters kjole på, men skammer sig over det. Kun i smug tør han udleve sine inderste længsler.

Storesøsteren, Mie, fortrænger med skiftende held den sensommerdag for et år siden, hvor hun passivt så til, at Henners plageånd druknede. Selvom hun grundlæggende har et lyst sind, er det en tung hemmelighed at bære på. 

Deres 18 årige søster, Anne-Mette, kommer sammen med Bjarne, men Bjarnes tiltagende alkoholforbrug og Anne-Mettes ønske om et åbent parforhold skaber jalousi og skænderier. De er fælles om politiske visioner, men kærligheden lider under deres personlige uoverensstemmelser.

 

Anmeldelser

 

Fra lektørudtalelsen (dvs. DBC’s materialevurdering)

Følg fire unge mennesker og deres liv, hverdag og drømme for fremtiden i denne dejlige roman, der henvender sig til de mange læsere af slægts- og familieromaner. … Romanen er velskrevet og har en detaljeret og beskrivende stil … Temaerne er klassiske for perioden.

 

Susse Kristiansen, forfatter og blogger på Instagram

Udgangspunktet er 70’erne. Hovedpersonerne er 3 søskende som er teenagere eller på vej til at blive det:
   Anne-Mette som er vågnet politisk og i opposition til det bestående. De frigjorte ideer bringer hende i vanskeligheder i forhold til kæresten Bjarne.
   Mie, en hestepige, der bærer på en tung skyldfølelse, som hun forsøger at fortrænge oprindelsen af.
   Henner som er 11 år og glad for, men også skamfuld over, at gå i sin søsters kjole og lider under at have et andet køn udenpå end indeni.
Jeg er selv nogenlunde på alder med Henner og opvokset på landet. Han kunne godt have fået mine kjoler for jeg hadede dem. Til gengæld elsker jeg gensynet med 70’erne som bliver levende igen i denne perle af en roman. Der er fine beskrivelser af tidsånden, politikken, samfundsforholdene, kunsten ja hele vejen rundt. Det er en jubel at læse den, for der er så meget man nikker genkendende til: ”ja, det var lige sådan det var!” Somme tider savner jeg den tid.
Det kan en yngre læser naturligvis ikke, savne 70’erne. Man kan ikke længes efter noget man ikke kender, men har man en interesse i tiden er bogen et must-read. Er man ikke historisk anlagt, så er der stadig en god fortælling at hente hjem. Så kom bare i gang med bogen. Du vil ikke fortryde det. Et andet sted at starte er Anne-Kirsten Brønseruds roman ”Når svalerne flyver højt.” Den lægger sig i tid lige før ”At leve er ikke nok,” men de to bøger kan godt læses uafhængigt af hinanden. Der sker ting i den første som er rare at kende til i den anden.
Jeg giver 5 ud af 5 stjerner.

 

Randi Glensbo, blogger på www.randiglensbo.dk

Jeg har læst “At leve er ikke nok” af Anne-Kirsten Brønserud. Bogen er den selvstændige fortsættelse af “Når svalerne flyver højt”.

I “At leve er ikke nok” møder vi igen de tre søskende, Anne-Mette, Mie og Henner samt Anne-Mettes kæreste, Bjarne. Henner passer stadigvæk godt på sin hemmelighed. Han kan lide at klæde sig i sin søsters kjoler og føler sig slet ikke tilpas i sin drengekrop. Det er svært for ham at leve op til det, hans familie og andre forventer af ham.

Mie har også en hemmelighed. Hun føler sig mere eller mindre skyldig i et andet menneskes død.

Anne-Mette kommer stadigvæk sammen med Bjarne, men har svært ved at være ham tro. Hun ønsker et åbent forhold, men det er svært for Bjarne, der helst vil have hende for sig selv.

Alt imens de unge bøvler med deres problemer, går livet videre.

Jeg havde glædet mig til at læse mere om de fire unge mennesker, siden jeg blev færdig med at læse Når svalerne flyver højt. I det store og hele blev mine forventninger indfriet.

Bogen tager igennem de unges historier fat på emner som alkoholmisbrug, ligestilling, kønsidentitet og ikke mindst seksualitet. Bogens hovedpersoner eksperimenterer med forskellige måder at bo og leve på, som man gjorde i 70’erne, hvor bogens handling udspiller sig. Det tegner et meget rammende billede af, hvordan det var at være ung i den tid.

En del af bogen udgøres af uddrag fra Anne-Mettes dagbøger. Dem kunne jeg godt have undværet. Der var for mange gentagelser, og det hele blev lidt for langtrukkent og udpenslet. Men ellers en god og velskrevet roman.

 

Lotte Eskildsens bogblog “Cats, books and coffee”

”At leve er ikke nok” er næsten en form for Danmarkskrønike i den måde den glimrende portrætterer tiden og dens opbrydningstid. I perioden 1973-1979 skete store ændringer i samfundet og i de unges syn på deres fremtidige muligheder og levestil, og det får Anne-Kirsten på glimrende vis flettet naturligt ind i handlingen. Selvom jeg er født lidt senere, så syntes jeg alligevel der var mange ting jeg kunne nikke genkendende til – måske har jeg bare fået dem fortalt.

Sproget er rigtigt flot, og derfor gribes man da også med det samme af historien. Det er medrivende at følge, hvordan de tre søskende hver især er præget af deres hemmeligheder, og hvordan de alle vælger hver deres måde at forsøge at håndtere dem på. Men hvor det for Anne-Mette er et ønske, der perfekt følger tidens ånd, så er det for Mie og Henner noget, som de aldrig ønsker, kommer frem. Jeg kunne ikke lade være med at fundere over, om det havde været anderledes for Henner, hvis han havde befundet sig i et af datidens meget populære kollegier.

Alle tre har de svært ved at leve op til forældrenes forventninger, når deres ønsker og drømme går i helt andre retninger. Vi lærer om deres møde med nye strømninger hvad angår bl.a. seksualitet, ligestilling, kønsroller og oprør mod det eksisterende. Det kræver hele nye tankebaner og en villighed til at turde kaste sig ud i det nye, og det er ikke altid nemt.

Bogen er velskrevet, interessant og oplysende. Den anbefales stærkt herfra, specielt hvis du har en interesse i kvindekampens opståen. 

Den får fem hjerter. 

 

 

Space